Vajíčková dieta

Ta není až tak populární, jelikož vajíčka jsou velmi často démonizována pro svůj relativně vyšší obsah cholesterolu. Mnozí obézní pacienti se je proto bojí jíst, avšak i mezi nimi se najde sem tam nějaký ten „hrdina“, co ji zkusil.

Jak název napovídá, hlavní součástí této diety jsou vejce, a to nejlépe ráno, v poledne a večer. Držet by se měla týden až dva, pak je podle jejích vyznavačů výsledek prý zaručený. Pojďme se podívat pěkně zblízka, jak je to s tou zaručeností váhového úbytku.

Dieta slibuje redukci cca 5 kg za 14 dní, což asi při striktním dodržování zhubnete. V příštích 14 dnech po jejím ukončení budete ale mít zredukovaná kila zpátky a ještě něco navíc. To se s vámi klidně vsadím. Principem této zázračné diety je opět (jak nečekané) výrazné omezení kalorického příjmu. Ten se pohybuje kolem 4000 kJ, někdy i méně – energetická hodnota jednoho vejce je cca 340 kJ. Při podrobnějším zkoumání zjistíme, že je značně omezen přísun sacharidů (pečivo, rýže, těstoviny a brambory byste hledali marně). A, podobně jako při jiných zaručených dietách, je i zde značně omezen přísun tuků.

Omezení se dále týká i přísunu vápníku, tolik nezbytného pro naše kosti. Na druhou stranu budete z důvodu velkého přísunu vajec mít cholesterolu na rozdávání a také, a to je jediné pozitivum, nebudete trpět nedostatkem bílkovin. V této věci ale také pozor, protože podle nově doporučovaného množství spotřeby vajec za týden – což jsou dvě – zkonzumujete za 14 dní jejich roční příděl. A tak mě jako vhodné období, kdy by se vajíčková dieta dala pár dní držet, napadají jedině Velikonoce, kdy je vajec v každé domácnosti nadbytek a, ruku na srdce, skoro v každé z nich zřejmě zazněla nad tou nadílkou věta: „Co s nimi budeme dělat?“ Dalším pozitivem této diety je, že vejce se mohou jíst pouze uvařená natvrdo, tedy riziko salmonelózy je zde relativně malé. Ze své vlastní zkušenosti ale moc dobře vím, že během salmonelózy je redukce kil zaručená… ale dost černého humoru. Z odborného hlediska vám tuto dietu rozhodně nemohu doporučit.

Zdroj: Obesity-news