Koktejlové diety

Koktejlové diety byly velmi populární před několika lety, a to i díky tomu, že jejich propagátorkou byla jedna velmi známá mediální hvězda. Pod tímto pojmenováním si prosím nepředstavujte dietu, jež je složena z různých druhů alkoholických koktejlů, po jejichž vypití zhubnete.

Koktejlové diety lze pořídit ve volném prodeji v lékárnách či v drogeriích. Koktejl bývá nejčastěji ve formě prášku, který je potřeba ve vhodném poměru naředit vodou či mlékem. U některých značek se můžeme setkat s formou speciálně připravené svačiny, obědu či polévky atd. A to zní velmi lákavě.

Koktejlové diety mají svá úskalí…

Na první pohled patrnou nevýhodou těchto dietních programů je jejich vysoká cena. Mezi další nevýhody řadím jistou omezenost chuťových variant koktejlů. Vyrábějí se sice zhruba čtyři druhy ochucení, jsem si ale téměř jistá, že už po měsíčním praktikování této diety vám přestanou chutnat všechny čtyři. Jako nevýhodu spatřuji dále relativní komplexnost koktejlových diet, tedy jejich výrobci či distributory proklamovanou komplexnost, kdy vás přesvědčují o tom, že snídaně, svačina, oběd a večeře právě od této značky je to nejlepší právě pro vás. Takový přístup vás ale povede k tomu, že už se nebudete zamýšlet nad svými stravovacími návyky, vaše strava tak ztratí potřebnou výživovou hodnotu i tolik důležitou pestrost a bohatost a správné celoživotní stravovací návyky se pro vás stanou opět vzdálenou hudbou budoucnosti. Důsledkem toho je, že naprostá většina pacientů se po ukončení těchto dietních programů vrací ke svému předchozímu (čti špatnému) stravování a jo-jo efekt už je jen otázkou krátkého času.

…ale za jistých podmínek je lze v redukci hmotnosti využít

Na druhou stranu je potřeba říci, že držením koktejlové diety asi opravdu zhubnete, jelikož vede k výraznému snížení denního energetického příjmu, a to až na 4500 kJ. Navíc, na rozdíl od jiných extrémních diet, je obohacena o vitaminy, minerály a stopové prvky, a tak vaše tělo při jejich držení nebude trpět jejich nedostatkem. Dalším pozitivem je skutečnost, že je u nich doporučeno pravidelné stravování i pitný režim. Tyto diety bych tedy tak úplně nezatracovala, neboť za určitých podmínek mají v redukci pacienta své místo. A v kterých případech je užitečné tyto diety držet? Někdy se doporučují u pacientů před plánovanými operacemi, kdy je doporučena redukce hmotnosti např. o 5-7 kg. Zde mají tyto diety své místo, avšak doporučuji je držet pod lékařským dohledem. Dále se tato forma stravování v praxi osvědčuje v případech, kdy pacient nemá přístup ke standardnímu teplému obědu. Připravený oběd v rámci koktejlové diety je jistě lepší variantou než návštěva některé z fast foodových restaurací. U pacientů, kteří pracují např. jako pokladní nebo někde za přepážkou a tedy nemohou pravidelně jíst, ale pít ano, jsou koktejly také velmi užitečnou formou.

Nedržte to komplexně!

Pokud chcete tento druh diety zkusit, můžete, asi vám neublíží. Ale když už, tak vám doporučuji takový systém, kdy si v rámci toho kterého koktejlového dietního programu budete vybírat např. jeden den koktejl, druhý den oběd, třetí den svačinu apod., neboť takto se daleko lépe vyvarujete jo-jo efektu, který by jinak po ukončení koktejlové diety zcela jistě nastal.

Zdroj: Obesity-news