Citrusová dieta

Od písmene „c“ připadá v úvahu hned několik typů diet – celerová, cuketová a citrusová. Ta první není moc rozšířená, neboť celer, ačkoliv je to vynikající zelenina se spoustou vitaminů a minerálů, ne každému chutná. Druhá je snad přijatelnější, neboť cuketu lze použít jak pro přípravu sladkých, tak i slaných pokrmů. Nás však zaujala ta poslední – citrusová, protože v zimním období je nabídka citrusů určitě větší než nabídka cuket.

Citrusy jsou v dietních procesech velmi oblíbené – zejména mandarinky a pomeranče, neboť jsou sladké, ale například doporučované grepy v oblibě nejsou. Ze známých osobností, které ji držely, za zmínku jistě stojí Beyoncé, Madonna, Victoria Beckham či Mick Jagger.

Dieta opředená chatrnými hypotézami

Citrusy jsou pro člověka především zdrojem vitaminu C. Hypotézy o tom, že tento vitamin startuje hormony, které dále aktivují spalování tuků, jsou – ruku na srdce – zcela nesmyslné. Kdybychom objevili lék, který by uměl spalovat tuky, tak by po světě určitě nechodilo tolik obézních pacientů, jak je tomu dnes. Další ne příliš pravdivá teorie citrusové diety spočívá v tom, že citrusy odbourávají trávicí obtíže. Opak je však pravdou: pokud budeme citrusy konzumovat ve velkém (kilogramy) i se slupkami (ne těmi na povrchu, ale těmi mezi dílky), můžeme si způsobit až neprůchodnost střev, kterou lze léčit pouze operativně. Nadto při větším požití grapefruitové či citronové šťávy si můžeme přivodit bolesti v oblasti žaludku v důsledku překyselení a dokonce tím může dojít ke změně účinku některých užívaných léků.

Princip citrusové diety

Je dovoleno jíst během tří hlavních jídel (snídaně, oběd, večeře) jakékoli množství i druhy masa. Jsou zakázány svačiny! Dále jsou zakázané přílohy (brambory, těstoviny, rýže) – jako přílohu můžeme použít pouze výše zmiňované citrusy. Hlavním zdrojem energie se tedy stává maso, které však můžeme jakkoliv upravovat (smažit, péci, grilovat atd.). To zní na jednu stranu lákavě, na druhou stranu je ale velmi těžké přejíst se pouze masa bez přílohy. Kdo z nás by jedl vepřovou bez knedlíků a zelí, ale např. s grapefruitovým džusem? Jistě si asi domyslíte výsledek, který by po této kombinaci s největší pravděpodobností nastal. Též snídaně složená z citrusů a salámu nezní až tak lákavě.

Riziko skryté v jednotvárnosti

Zredukované kilogramy budou při této dietě pouze a jedině výsledkem příjmu menšího počtu kalorií. Z dalších doporučení, či lépe řečeno zákazů, stojí za zmínku vynechání pokrmů z bílé mouky (kterých je mnoho – např. i většina druhů chleba), zákaz používání cukru a polotovarů – bujony, mražená jídla, polévky z pytlíku aj. (s tímto však nelze než souhlasit).

Tato dieta, ačkoliv zní zajímavě, přináší svým "držitelům" spoustu problémů. Hlavním problémem je, jak jistě uznáte, jednotvárnost – maso a citrusy se brzy přejedí. Potom dochází k postupnému nahrazování příjmu citrusů přece jen chutnějším masem. Dalším problémem je, že tato dieta vůbec nedoporučuje mléčné výrobky. Proto není vhodná např. pro pacienty trpící osteoporózou, ale i pro další skupiny osob, u kterých jsou zvýšené nároky na příjem vápníku do těla (kojící matky, teenageři aj.). Na základě zkušeností našich pacientů lze citrusovou dietu tolerovat maximálně několik dní, nejvýše však týden, poté se stává zcela nesnesitelnou. Většina pacientů se pak vrací ke svému "zaběhnutému" způsobu stravování, což vede k dobře známému jo-jo efektu.

Závěrečné hodnocení

Nic proti citrusům – jistě jsou výborným a chutným ovocem, citrusovou dietu však rozhodně nedoporučuji ani vyzkoušet.

Zdroj: Obesity-news