Banánová dieta

Historie samotných banánů sahá hluboko do minulosti. První písemné zmínky jsou v buddhistických textech z 6. století př. Kr. V roce 327 př. Kr. se s těmito žlutavými plody setkal při svém tažení do Indie i Alexandr Makedonský. V roce 650 n. l. přinesli islámští dobyvatelé banány do oblasti Palestiny, odkud se rozšířily do Afriky. Jejich cesta na jihoamerický kontinent pak začala zejména s výboji portugalských kolonistů na počátku 16. století v oblasti dnešní Republiky Haiti a Dominikánské republiky. Banány byly používány zejména jako levné jídlo pro otroky.

Největší bylina na světě

Samotný banánovník není překvapivě strom, ale největší bylina na světě. Rostliny se rozmnožují bezpohlavně, což na jedné straně znamená jejich genetickou stabilitu, ale na straně druhé snižuje jejich schopnost přizpůsobit se novým podmínkám a vlivům – jsou proto poměrně málo odolné vůči škůdcům a plísním. Název banán pochází z arabštiny a znamená prst.

Banány obsahují 22 % sacharidů
a 75 % vody, zbytek je sušina.

Středně velký banán obsahuje 0,4 g tuku,
2 g proteinu, 4 g vlákniny a 140 kalorií.
 

Hlad vás bude provázet

Titulek u banánové diety hlásá: "Zůstaňte ve formě a nabití energií díky netradiční banánové dietě." Posuďte sami, zda byste při držení této diety sršeli energií a optimismem. Pokud se totiž rozhodnete banánovou dietu držet, počítejte s tím, že hlad se stane vaším kamarádem a že budete celou dobu snít, jak se najíte, až dieta skončí.

Kalorie abys pohledal

Principem diety je velké omezení příjmu kalorií. Ten se některé dny pohybuje i pod hranicí 4000 kJ (viz třetí den). Z hlediska racionální výživy lze z této diety doporučit některé snídaně a svačiny (nízkokalorický jogurt či ovoce). Rozhodně si však nemyslím, že by pět banánových chipsů člověka zasytilo. Naopak. Pokud tuto dietu budete držet, musíte počítat s tím, že po jejím skončení se objeví zcela jistě obávaný a tolik citovaný jo-jo efekt. Dále je zde relativně malé zastoupení bílkovin (kelímek nízkotučného jogurtu a ¼ litru mléka ve 3. dni to rozhodně nezachrání). Též množství příloh, které mnohdy úplně chybí, je jinak velmi malé. Zcela nedostačující jsou obědy a večeře, které se vesměs skládají pouze ze zeleniny a ovoce, a obsahují opět velmi málo bílkovin.

Závěrečné resumé

Banánovou dietu rozhodně nedoporučuji pro velké riziko jo-jo efektu.