Ananasová (enzymová) dieta

Jak název napovídá, principem diety je konzumace ananasu a z něj vyrobené šťávy. Denně se doporučuje konzumovat dvě až tři kila ananasu, což je cca 1000 kcal/4200 kJ. Dále jsou z ovoce povoleny ještě papája a kiwi, které údajně obsahují enzymy (bromelin) napomáhající odbourávat bílkoviny (to znamená, že přicházíme o svalovou hmotu) a cíleně rozpouštějící tuky.

O této teorii lze velmi pochybovat, neboť kdyby byla nalezena látka, která rozpouští tuky, měl by výskyt obezity na světě klesající a ne stoupající tendenci. Dále enzymy, které přijímáme ze syrového ananasu či z ananasových kapslí, nevedou k redukci váhy.

Špatný příjem důležitých látek

Ananasová dieta se doporučuje držet 3–7 dní a její úspěch je údajně zaručený. Hlavní účinek této diety spočívá v tom, že silně omezíte příjem kalorií. Při podrobnějším prostudování jistě sami zjistíte, že v ní nejsou doporučeny téměř žádné přílohy – brambory, těstoviny, chléb aj., kromě posledního dne, kdy je povoleno 30 g rýže. Tato dieta je, stejně jako ostatní jednostranné diety (bramborová, jablková, nudlová), extrémní formou diety, která vede ke špatnému nebo nedostačujícímu příjmu důležitých látek do organismu.

Nedostatek bílkovin

Úspěch této diety tkví v tom, že je velmi nízkoenergetická, max. energetický příjem je 4200 kJ. Problémem je, že se nedá držet dlouhodobě. Při jejím porušení automaticky začneme přijímat daleko kaloričtější potraviny a zredukovaná kila se nám logicky vrátí zpět. Též konzumace většího množství ananasu může vést k podráždění žaludku. Při jejím dlouhodobém držení může navíc dojít k nedostatku bílkovin (ty jsou obsaženy např. v mase, mléce a mléčných výrobcích).

Kvůli nízkému příjmu bílkovin, které naše tělo potřebuje pro správnou funkci, slouží jako náhradní zdroj bílkovin svalová hmota. Dále tato dieta vede k nedostatku uhlohydrátů (výše zmiňovaný nedostatek příloh), tuků, vitaminů (zejména B12), minerálních látek a některých prvků, jako například železa, jódu a zinku. Též je diskutabilní, zda by velký příjem ananasu či ovoce a zeleniny nemohl vyvolat u pacientů obstrukční ileus – tzn. neprůchodnost střev.

Co říci na závěr

Rozhodně nedoporučujeme dlouhodobé držení této diety, protože může vést k poškození zdraví. Pro ty, kteří "věří na pilulky", máme špatnou zprávu: kupování ananasových kapslí vám hmotnost nesníží!

zdroj: Obesity-news