Dieta podle krevních skupin

Než začnete pátrat nad tím, jakou máte krevní skupinu, vězte, že doposud nebyla provedena žádná regulérní klinická studie, která by prokázala, že krevní skupina má nějaký vztah k riziku vzniku nádorů či ateroskleróze nebo dokonce ke vzniku žaludečních vředů a k obezitě. Následující doporučení a zákazy tedy berte s nadhledem.

Krevní skupina A (v populaci nejčastější)

Nositelé této krevní skupiny jsou dle teorie této diety vystaveni velkému riziku aterosklerózy, a proto by se měli vyvarovat masu i syrovému, slanině a tučným uzeninám. (Proti uzeninám nemám námitek, neboť opravdu nejsou zdraví moc prospěšné. Na druhou stranu zákaz konzumace masa je zcela scestný.) Dále by nositelé krevní skupiny A neměli konzumovat mléčné produkty, jako např. tvrdé sýry, zrající sýry, cottage sýry (holý nesmysl), velké fazole. (A proč ne také malé fazole? Vždyť kromě velikosti a ceny mezi velkými a malými fazolemi žádný jiný rozdíl není. Asi už sami tušíte, že toto doporučení je také nesmyslné. Hlavně proto, že luštěniny jsou vydatným a kvalitním zdrojem rostlinných bílkovin.) Dalším nesmyslem je zákaz příjmu potravin obsahujících pšenici, ale i ostatních celozrnných výrobků. Tento zákaz by měl opodstatnění pouze u pacientů, kteří trpí celiakií (nesnášenlivostí lepku), avšak pro zbytek, byť hubnoucí, populace je opět zcela nesmyslný. Z ovoce a zeleniny je pak zakázáno zelí červené, bílé i čínské, houby, rajčata, brambory, olivy, banány, kokos, mango, meloun, papája, pomeranče. Suma sumárum: ideální dietou pro krevní skupinu A by měla být dle dr. D´Adama vegetariánská dieta.

Krevní skupina B

Zástupci této skupiny mohou jíst maso, zeleninu, vejce a netučné mléčné výrobky. To zní vcelku lákavě až do té chvíle, než si přečtete podrobněji, co jíst vlastně nemůžete, namátkou: slaninu, všechnu drůbež, vepřové, lososa, mušle, škeble a obecně všechny mořské produkty, plísňové sýry, zmrzliny. Z olejů je dovolen pouze olivový a lněný. Z ořechů jsou zakázané pistácie, buráky, dýně. Opět i u této skupiny se nesmí jíst fazole. Avšak „béčkaři“ nesmí ani červenou čočku, hrách a amarant. Z ovoce a zeleniny je i zde zakázána konzumace rajčat a kokosu. Když to všechno sečteme, tak nám toho povoleného moc nezbyde.

Krevní skupina AB

Nositelé této krevní skupiny jsou dle teorie této diety opravdu chudáci, jelikož nemohou jíst všechno, co je zákázáno v obou předchozích skupinách. To už je skoro na umření hlady.

Krevní skupina 0

Dr. D´Adamo ve své teorii o krevních skupinách uvádí, že skupina 0 znamená „old“ neboli starý, původní. Ve své studii vychází z poznatku, že prapůvodní krev kromaňonců byla právě skupiny 0. Nejsem paleontolog, takže tuto informaci nemohu fundovaně komentovat. Na druhou stranu se musím ptát, proč je v naší populaci nejrozšířenější krevní skupina A, když by tato skupina byla původní? Ale zpět k dietě... „Nulaři“ jsou na tom ze všech skupin nejlépe, neboť lidem s krevní skupinou 0 výživově prospívá vysokoproteinová strava lovců-sběračů. (Zde si dovolím malý komentář: Pokud jste lovec, lovíte a jíte maso, pokud jste sběrač, sbíráte a jíte zeleninu, která zas tolik proteinů nemá, takže toto tvrzení je trochu protichůdné.) Povolené je jíst velké množství masa, naopak mléčné výrobky a obilí nejsou tolik v oblibě, protože trávicí systém se na ně ještě dostatečně neadaptoval. (Toto tvrzení považuji také za holý nesmysl.) Lidé s krevní skupinou 0 by si měli vybírat pouze libová červená masa, která je vhodné konzumovat 4−6× za týden v množství 100−170 g pro muže a 60−140 g pro ženy.

Na druhou stranu jsou pro tuto skupinu zakázané potraviny s obsahem lepku, tzn. pšenice a potraviny z ní vyrobené, ale i kukuřice včetně např. corn fl aků. Opět i u této krevní skupiny jsou zakázané fazole některých typů s výjimkou velkých bílých. Dále je zakázáno jíst syrové bílé, ale i červené a čínské zelí, květák a chřest. A pokud máte rádi melouny, kokos, pomeranče, rebarboru, borůvky, mandarinky, tak na ně můžete rychle zapomenout.

Nesmyslná a zdraví nebezpečná dieta

Dělení lidí podle krevních skupin mi z hlediska obezitologie přijde zcela nesmyslné. Zakazovat konzumaci potravin obsahujících lepek je podle mě trestuhodné, neboť celozrnné výrobky by měly být pravidelnou součástí jídelníčku nejen hubnoucích pacientů, ale i normální zdravé populace. Dalším nesmyslem je z mého pohledu zákaz konzumace fazolí, resp. luštěnin obecně, jelikož jsou hodnotným zdrojem rostlinných bílkovin a měly by být pravidelnou součástí redukčních jídelníčků. Omezení příjmu mléčných výrobků v sobě nese riziko vzniku osteoporózy, a to nejen ve starším věku. Zákaz konzumace zelí či jiných druhů zeleniny a ovoce již snad nepotřebuje komentář. Proto si myslím, že držení této diety je ztrátou času a při dlouhodobém držení může vést dokonce i k poškození organismu. Zcela nevhodná je tato dieta pro děti, těhotné a kojící ženy, ale i diabetiky.

Zdroj: Obesity-news