Cambridgeská dieta

Tato dieta, pojmenovaná po pracovišti svého zakladatele, výzkumného pracovníka Cambridgeské univerzity dr. Alana Howarda, se i u nás stala velkým hitem, a to zejména proto, že slibuje výraznou redukci hmotnosti. Nicméně její historie je poněkud temná. Původní složení, odpovídající zhruba 330–400 kaloriím denně, způsobilo jen ve Spojených státech desítky onemocnění i úmrtí, které rozpoutaly celou řadu soudních sporů.

Příliš důvěry v tuto dietu nevzbuzuje ani skutečnost prodeje vlastnických práv Howardem do rukou americké společnosti Mark Eden, jež nechvalně proslula klamavou reklamou na zvětšovač poprsí a sérií soudních sporů. Rozšíření diety v USA výrazně napomohl – u nás veřejností spíše negativně vnímaný – pyramidový MLM (multi-level marketing) způsob prodeje. A nutno dodat, že Cambridgeská dieta je v USA tímto způsobem prodávána i v současnosti.

V Cambridgeské dietě je nutné 3× denně konzumovat pouze tzv. speciálně vyrobené instantní pokrmy, jejichž velmi malá denní energetická hodnota 1750 až 2300 kJ vede při dlouhodobém užívání k podvýživě.

Za vším hledej speciální instantní produkty

Cambridgeská dieta spočívá v každodenní konzumaci tří instantních pokrmů, jako např. polévek, tyčinek, koktejlů a dalších. Nejedná se však o v běžných obchodech dostupné instantní potraviny, nýbrž pro tuto dietu speciálně vyrobené produkty. V žádném případě nelze pro potřeby této diety použít např. balení standardních čínských polévek ani instantních produktů některé věhlasné potravinářské firmy. Nevím, jak je tomu s nabídkou těchto „speciálních“ instantních pokrmů v České republice, ale v USA lze vybírat z relativně široké škály. Kdo jste však alespoň jednou držel např. koktejlovou dietu, dobře víte, že i různé chutě koktejlů se velmi rychle „ojí“, v důsledku čehož se lidé stávají na instantní chuť koktejlů přímo alergičtí.

Velkým nedostatkem Cambridgeské diety je malé zastoupení vlákniny, což vede k brzkému dostavení se pocitu hladu, který je jedním z nejrizikovějších faktorů našeho selhání a následného přejídání.

V této dietě je zakázáno ovoce a zelenina, tedy největší pomocníci v normálním redukčním programu! Mezi další zakázané potraviny patří celozrnné výrobky, luštěniny, mléko a mléčné výrobky. To vede k logické úvaze, že tato dieta nemůže být lidskému organismu prospěšná a navíc je velice pravděpodobné, že po jejím ukončení se dostaví rychlý a notoricky známý jo-jo efekt.

Dlouhodobě vede tato dieta k podvýživě

Výrobci „speciálních“ pokrmů pro tuto dietu veřejnost sice ujišťují, že jejich produkty obsahují doporučenou denní dávku vitaminů, minerálů i stopových prvků a dokonce v ní má být více bílkovin než v běžné stravě: v jedné porci je obsaženo průměrně 14,1 g sacharidů, 14,4 g bílkovin, 2,7 g tuků a 2,5 g vlákniny. Problém ale spočívá v množství denního energetického příjmu, jenž při této dietě činí pouhých 400 až 550 kalorií (to odpovídá 1750 až 2320 kJ). Přitom platí, že nejnižší energetický příjem by se měl u člověka při dlouhodobém držení redukční diety pohybovat okolo 4500 kJ. A pokud tomu tak není, je velmi pravděpodobné, že u takového jedince dojde k podvýživě (neboli malnutricii), která je charakterizována nedostatkem živin důležitých pro funkci lidského organismu. Cambridgeská dieta je z mého pohledu špatná i proto, že v žádném případě nevybízí k zamýšlení se nad složením stravy – „vše“ je obsaženo v jakýchsi instantních „pytlíčcích“, a stejně tak nad způsobem úpravy pokrmů – instantní pytlíčky stačí pouze zalít studenou či teplou vodou. Dalším nedostatkem je malé zastoupení vlákniny, v důsledku čehož instantní pokrm poměrně rychle strávíte a dříve se tak dostaví pocit hladu a dále budete velmi pravděpodobně trpět zácpou. Přitom pocit hladu je jedním z nejrizikovějších faktorů, který vede – ať už při držení diety, nebo ihned po jejím ukončení – k přejídání.

Konečný verdikt

Při držení této diety zcela jistě zhubnete, neboť denní energetický příjem na úrovni 2000 kJ je opravdu málo. Budete zcela určitě trpět hladem a po skončení této diety velmi rychle pracně zredukované kilogramy naberete zpět. To konečně potvrzuje i „duchovní otec“ Cambridgeské diety dr. Howard. S přihlédnutím ke všem aspektům, které jsem v tomto článku uvedla, nemohu tuto dietu rozhodně doporučit.

Zdroj: Obesity-news