Breussova dieta

V rámci pokračování našeho seriálu o dietách si tentokrát přiblížíme tzv. Breussovou dietu, která se trochu vymyká klasickým „zaručeným“ dietám, neboť se doporučuje zejména nemocným, kteří trpí rakovinou. Založena je na tom, že po dobu 40 dnů nahradíte veškerou pevnou stravu ovocnými a zeleninovými šťávami. Teorie o tom, že nádor při nízkém energetickém příjmu „vyhladovíme“ a on sám zmizí, mi přijde zcela nesmyslná, resp. dosud není podložena žádnou klinickou studií, která by tento mechanismus odborně podporovala.

Pro pacienta trpícího již zhoubným nádorem a podstupujícího náročnou a intenzivní léčbu (chirurgickou a následně onkologickou – chemoterapii a ozařování), která sama o sobě výrazně oslabuje jeho imunitní systém, je zcela nežádoucí, aby ještě hubnul a tím oslaboval svůj imunitní systém, který je nezbytný pro zničení nádoru. Navíc platí, že téměř každá onkologická léčba sama o sobě s sebou nese hubnutí. A pokud pacient během onkologické léčby začne držet ještě tuto dietu, hubnutí se výrazně prohloubí a může mít až fatální důsledky (pacient možná vyhladoví nádor, ale zcela jistě i sebe sama a jeho organismus již nebude mít dostatek sil na další boj s nádorem).

Brutální porušení optimálního složení stravy

Lidská strava má být vždy pestrá, tzn. že 50–60 % mají tvořit sacharidy (i u diabetiků), 15–20 % bílkoviny a 20–30 % tuky. Pokud začne příjem jedné složky potravy výrazným způsobem převyšovat ostatní, má to vždy na naše tělo špatný vliv. Ale zpět k Breussově dietě. V ní je dovoleno pít pouze ovocné a zeleninové šťávy, tzn. 90–100% příjem sacharidů a tedy nulový příjem bílkovin a tuků, které si tělo začne brát z vlastních zásob, tedy ze svalů a v menší míře z tukové tkáně. Pacient hubne, ale především ztrácí svalovou hmotu, což je velmi nežádoucí. Minimální příjem minerálů vede ke zhoršení kvality pokožky (kůže je suchá a olupuje se) a k vypadávání vlasů. Výrazným způsobem se může u pacientů zhoršit nálada, velmi častá je i únava.

A k čemu to vede?

Strava, která je složená hlavně ze sacharidů, vede ke ztukovatění (steatóze) jater, které je velmi nežádoucí, a to zejména pokud se pacient podrobuje chemoterapii a játra jsou tak zatěžována nejen chemoterapií, ale i nesmyslnou dietou. Nejsem odpůrcem ovocných a zeleninových šťáv, které jsou jako doplněk stravy při zhoubných nádorech žádoucím zdrojem vitaminů, ale aby byly jediným zdrojem příjmu energie při maligním onemocnění, je velké hazardování se životem. Proto je podle mého názoru držení této diety, pokud trpíte zhoubným nádorem, zcela nesmyslné.